Miód & Łuskane Nasiona Konopi 350g
Opis
Nasz produkt składa sie z:
Miód wytwarzany naturalnie przez pszczoły, prosto z własnej pasieki oraz nasiona konopi wyłącznie z rodzimych ekologicznych upraw.
Nasiona konopi są bardzo pożywne. Mają łagodny, orzechowy smak i często nazywane są sercami konopnymi.
Nasiona konopi zawierają ponad 30% tłuszczu. Są wyjątkowo bogate w dwa niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy (omega-6) i alfa-linolenowy (omega-3). Zawierają również kwas gamma-linolenowy, który wiąże się z kilkoma korzyściami zdrowotnymi.
Nasiona konopi są doskonałym źródłem białka, ponieważ ponad 25% ich wszystkich kalorii pochodzi z wysokiej jakości białka. To znacznie więcej niż podobne produkty, takie jak nasiona chia i siemię lniane, których kalorie składają się z 16–18% białka.
Nasiona konopi są również doskonałym źródłem witaminy E i minerałów, takich jak fosfor, potas, sód, magnez, siarka, wapń, żelazo i cynk.
Nasiona konopi można spożywać na surowo, gotowane lub pieczone. Olej z nasion konopi jest również bardzo zdrowy i był używany jako żywność i lek w Chinach od co najmniej 3000 lat.
Nasiona konopi mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Nasiona konopi są doskonałym źródłem argininy i kwasu gamma-linolenowego.
Kwas gamma-linolenowy znajdujący się w nasionach konopi jest również powiązany ze zmniejszonym stanem zapalnym.
Nasiona konopi zawierają duże ilości aminokwasu argininy która powoduje rozszerzenie i rozluźnienie naczyń krwionośnych, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca.
Nasiona konopi są bogate w zdrowe tłuszcze. Mają stosunek 3: 1 kwasów omega-6 do omega-3, co może korzystnie wpływać na choroby skóry i przynosić ulgę w egzemie i jej nieprzyjemnych objawach.
Nasiona konopi są uważane za kompletne źródło białka, co oznacza, że dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów. Twój organizm nie może wytwarzać niezbędnych aminokwasów i musi je pozyskiwać z diety.
Około 25% kalorii w nasionach konopi pochodzi z białka, które jest stosunkowo wysokie.
W rzeczywistości nasiona konopi dostarczają na wagę podobnej ilości białka jak wołowina i jagnięcina - 30 gramów nasion konopi, czyli 2–3 łyżki stołowe, dostarcza około 11 gramów białka.
Nasiona konopi mogą łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
Ogólnie rzecz biorąc, nasiona konopi są niesamowicie zdrowe. Mogą być jednymi z nielicznych superfoods wartych swojej reputacji.
Miód rzepakowy należy do miodów nektarowych, charakteryzuje się jasną barwą, delikatnym smakiem oraz wyczuwalnym aromatem rzepaku. Miód ten cechuje się bardzo szybkim procesem krystalizacji. Po skrystalizowaniu nabiera kremowej, mlecznej barwy.
Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych (glukozy i fruktozy) miód rzepakowy stanowi źródło łatwo przyswajalnej energii, co jest szczególnie przydatne w stanach przemęczenia, a także podczas wysokiej aktywności fizycznej i intelektualnej. Ponadto miód rzepakowy wzmacnia serce, zapobiega miażdżycy, działa wspomagająco na układ odpornościowy, polepsza jego funkcje obronne. Pomaga przy dolegliwościach związanych z układem trawiennym a także dzięki dużej zawartości boru wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Udowodniono, że miód rzepakowy może być korzystny w łagodzeniu objawów przeziębienia i kaszlu. Światowa Organizacja Zdrowia faktycznie zaleca miód jako naturalny środek na kaszel.
Wysokiej jakości surowy miód rzepakowy zawiera wiele pomocnych przeciwutleniaczy. Należą do nich związki fenolowe, takie jak flawonoidy i kwasy organiczne.
Naukowcy w 2010 roku poinformowali, że miód poprzez swoje białko (defensynę-1) ma zdolność zabijania bakterii.
Odnotowano pozytywne skutki stosowania surowego miodu na rany i oparzenia.
Spożycie surowego miodu rzepakowego zmniejsza nasilenie i czas trwania biegunki.
Składniki: miód nektarowy rzepakowy, łuskane nasiona konopi (Cannabis Sativa L).
Miód / Nasiona
60 / 40 %
Przechowywać w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.
Waga netto: 350 gram